Alla tiders mat

Projektet är ett Finland 100 projekt som riktat sig till skolbarn i årsklasserna 3-4 och till alla skolor i kommunen. Eleverna i Terjärv och Småbönders skola inbjöds till hembygdsgården i Terjärv fredagen den 1 september. De 40 eleverna fick med sina sinnen och genom smakprov lära sig om maten i vår nejd under Finlands 100 år. Projektledare var Maja Sandbäck och medlemmar av Terjärv Hembygdsförening berättade och utdelade smakprov.  Värdarna var iklädda tidsenliga kläder. Skolklasserna indelades i 5 grupper och fick i tur och ordning med 10 minuters intervaller besöka de fem borden med mat från olika årtionden. Bord 1 och 2 fanns i stora salen.  På bord 1 fanns mat och produkter från 1917. På bord 2 presenterades mat och seder från 1920-talet. På bord tre som fanns i soldattorpet  presenterades 1940-talet. Bord 4 i köket 1960-70-talet och slutligen 1980-90 talet i spisrummet. 

Eleverna samlades kl 9.00 och på gården hälsades de välkomna av projektledaren Maja Sandbäck och Terjärv värdinnan Siv Skullbacka. De första instruktionerna och presentationen av kursdagen gavs.

Den 15 september upprepdes samma presentation, nu åt kklasserna 5 och 6 från Kyrkbyns och Småbönders skolor. Denna gång deltog 27 elever. Ovan gruppen som presenterade maträtterna tidsenligt klädda.

Vid bord ett presenterades mat och matvanor från tiden för vår självständighet 1917. Sixten Ahlsved och Christer Skullbacka berättade.

  

"Mutti" var vanlig maträtt på den tiden och här delar Christer ut smakprov av mutti tillredd av kornmjöl åt eleverna. Mutti fordrade rikligt med smör som den tiden var hemkärnad. 

  

Rågen presenterades både på strå, tröskad och som mjöl och smakprov på kornbröd gavs åt eleverna. T.h. festmåltid från 1920

Vid bord nr två presenterade Eivor Duvnäs och Britt-Marie Ahlsved lite finare maträtter från 1920-talet. Prästgårdsmiddag med oststek och plommonkräm med vispgrädde.

 

På bord tre presenterades 1940-talet av projektledaren Maja Sandbäck och hembygdsföreningens ordförande Göran Byskata. 

 Steitsi och välling, samt"potatissmöret" en blandning av smör och potatis.

  

Hur det gick till när man rostade kaffe och sedan malde kaffet på kaffekvarn fick också eleverna själva pröva på.

Helen Johansson och Anita Byskata.presenterade bord fyra från 1970 talet. Korvsoppa och varma smörgåsar.

  

I spisrummet och bord fem hade man kommit till 1980-90 talet och då kom modernare matvanor in i bilden. Siv Skullbacka berättade on populära serier från den tiden och gav i uppgift åt eleverna att rita och måla sin favoritpizza. 

Avslutningsvis fick funktionärerna avnjuta den mat och dryck som de hade presenterat för eleverna under dagen.